Parmak delme testi beyin kanserinin daha erken tespit edilmesine yardımcı olabilir

T24 Sağlık

Bilim insanları, beyin tümörlerini tespit etmek için dünyanın ilk parmaktan delme testini geliştiriyor. Her yıl dünya çapında 300 binden fazla kişiye beyin kanseri teşhisi konuluyor ve son birkaç yılda tedavi oranları artsa da nüksetme riski devam ediyor.

Tümörlerin geri gelmesinin öngörülemeyen zamanlaması, bunların erken tespit edilmesini zorlaştırıyor. Araştırmacılar, hastaların nüksetme belirtilerini tespit edebilmek için evde kullanabilecekleri bir yanal akış testi tasarlıyor. Çalışma, Tıbbi Araştırma Konseyi tarafından finanse edilen Nottingham Trent Üniversitesi’ndeki bir ekip ve Sheffield Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yürütülüyor.

Araştırmacılar, basit bir parmak delme işlemiyle çalışacak yeni testin, dünya çapında on binlerce insanın yaşamını iyileştireceğini ve muhtemelen uzatacağını söylüyor. Ayrıca MRI taramalarına olan ihtiyacı azaltarak ve bazı klinik randevularına uygun maliyetli bir alternatif sunarak sağlık sistemleri üzerindeki yükü de önemli ölçüde azaltabileceği düşünülüyor. 

Nottingham Trent’ten Prof Philippe Wilson şunları söyledi: “Beyin tümörleri ilk teşhis edildiğinde mevcut en iyi tedavilerle tedavi ediliyor, ancak ne yazık ki nüksetme büyük bir sorun ve bazıları çok hızlı ve agresif bir şekilde geri dönüyor. Tedaviden altı ay sonra MR çektirirseniz, bu noktada tümör potansiyel olarak önemli şekilde geri dönmüş olabilir. Yanal akış testi kadar yaygın olarak kullanılan ve anlaşılan bir tıbbi teknolojiyi hayal etmek zor. Bu teknoloji, hastalar için evde kullanımı kolay bir şekilde düzenli ve uygun fiyatlı hastalık takibi sağlayacak. Çalışmanın diğer kanser türlerine de uygulanabileceğini ve potansiyel olarak dünya çapında milyonlarca hayatın kurtarılmasına yardımcı olabileceğini umuyoruz.”

Araştırmacılar, kandaki bir tümöre özgü molekülleri tespit edebilen ve geri dönüşünün çok erken bir göstergesini verebilecek bir yanal akış testi prototipi geliştiriyorlar. Sheffield Üniversitesi’nden Dr Ola Romini,“Şu anda hastalar genellikle her üç ila altı ayda bir MRI taramalarına tabi tutuluyor, ancak beyin kanserini tespit etmek için bir yanal akış testinin başarılı bir şekilde geliştirilmesi, her hafta nüksü etkili bir şekilde test etmeyi mümkün kılabilir, böylece tümörler daha tedavi edilebilir bir aşamada yakalanabilir  dedi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir